august 1

În ultima vreme vă tot mai multe căutări cu bani din traduceri, cum să câştigi bani făcând traduceri, meseria de traducător, ce implică meseria de traducător şi alte asemenea. Ştiu că am mai scris un articol despre meseria de traducător aşa că nu voi reveni asupra lui.

Vreau să discut despre un subiect care în ultimul timp sperie pe toată lumea, de la bugetarii cărora le-a zis nea Boc şi cu FMI-ul că le dă 3% procente la sporul de 0,0003% pentru stres până la cei din sectorul privat care tremură de frică să nu le ia cineva postul, BANII.

Cum şi cât câştigă un traducător? Părerea generală: păi am auzit eu din asta se câştigă bine, zice lelea Floarea la colţul străzii, şi e şi muncă uşoară de birou, scrii acolo nişte cuvinte şi gata paf iei banul gros şi faci burta mare de atâtea icre negre şi salam de Sibiu.

Ei bine nu prea e aşa. Pentru că a fi liber profesionist, şi nu numai în meseria de a face traduceri autorizate sau neautorizate, ci în orice alt domeniu, implică o serie de riscuri majore faţă de cei angajaţi cu carte de muncă. Să le luăm pe rând ca să fie clare.

1. Venitul nesigur

Liberul profesionist nu ştie niciodată dacă luna asta câştigă de o pâine, de întreţinere sau cât sa îşi cumpere jumătate de maşină la mâna a doua din 1985. Nu ai niciodată siguranţa că luna aceasta vor fi proiecte, că vei fi cooptat în echipă, ca vei avea parte de o felie de tort.

Şi nu, un traducător nu câştigă lunar cât nenea Vântu sau alţii care … ştim noi cum fac venituri. Nu câştigă nici cât un dentist şi nici cât un notar. Aşa că rog pe această cale clienţii să nu mai vină să ceara reduceri de la noi pe motiv că notarul are tarife mari. Noi nu avem vile şi sedii la stradă. Noi lucrăm de acasă şi, mare majoritate dintre noi, câştigă cât să achite internetul, lumina şi să aibă de-o pâine. Şi vă rog să mă credeţi că nu exagerez. Am ceva experienţă în meseria asta, că de asta am ajuns de la –0,5 la –3,5 la ochelari.

2. Orele de muncă

În general nenea angajatul merge la birou 8 ore (plus sau minus orele suplimentare – dar conform contractului 8 ore) apoi închide calculatorul şi merge acasă la familie. Orele de lucru ale persoanei liber profesioniste sunt în general 24/7. Lucrăm de obicei cam 16 ore din 24 şi suntem tot timpul al dispoziţia clientului.

Acum o să îmi spune-ţi, bineînţeles, că da avem program flexibil, facem numai ce vrem noi şi alte alea şi pe deasupra ne plângem că vai dragă doamne muncim mai mult decât aia de la birou.

Ei bine da, muncim mai mult decât ei. De ce? Pentru că în general există 2 situaţii de maxim stres: a. avem proiecte şi nu dormim 2-3 nopţi la rând pentru că trebuie să terminăm, că vine termenul limită şi dacă nu am terminat nu ne luam banii, care sunt vai de steaua lor şi b. nu avem proiecte şi ne îngrijorăm că trece luna şi ce ne facem noi. Avem ore de lucru flexibile doar în sensul stric ca ne putem duce la ora 10 la o cafea fără să dăm socoteală că în rest zău de nu aş da şi eu orele astea pe programul de 8 ore de la firmă, când la 4 rupeam uşa şi până a doua zi la 8 nu existam pe planetă.

 

- Va urma -