februarie 28

Guvernul vrea să liberalizeze taxele notariale

Asta ne spune blogul de la ATR si asta am auzit si eu pe la TV ca se vehiculeaza. Din punctul meu de vedere treaba asta nu poate fi mai logica de atat, pentru simplul motiv ca vreau si notarii sa se confrunte cu ceea ce ma confrunt eu in fiecare zi.

Ieri a intrat un client ce dorea aproximativ 5 pagini facute in 2 ore maxim, dar MAXIM am zis!!! Iii fac un calcul si ii spun cat il costa. Reactia: pai dincolo imi facea cu X-30%, dar mi le dadeau in 4 ore. Pai mergi dincolo nu te las eu???

Pai daca tot e aici nu i le fac totusi cu X-30%. NU!!! Simplu si la obiect. Si aud in drumul lui spre iesire: Asta e jaf la drumul mare….

CEEEE??? Ti-am bagat mana in buzunar? Ti-am luat portofelul sau cardul??? Unde e jaful?

Jaful din ce il vad este din partea clientului pentru ca daca s-ar fi dus la un notar nici macar nu ar fi piuit cand i s-ar fi zis ca o stampila costa 40 de lei. Notarul e Sfantul Duh si tot ce spune el e ok.

Uneori imi vine sa imi fac bagajul si sa ma duc unde vad cu ochii si sa uit de toate. Imi e greata de piata de traduceri, de atitudinea clientilor educati de diverse birouri unde numai pretul conteaza, iar calitatea e zob; de clientii care cred ca o traducere se face in 3 minute pentru ca te uiti la pagina aia, de birouri care nu isi asuma nicio responsabilitate a ceea ce fac, de negocieri infinite pentru ca se poate…

Sa se mai confrunte si notarii cu asa ceva, sa vada si ei cum e sa le zica clientul DINCOLO ERA MAI IEFTIN.

Si nu, nu las din pret pentru simplul motiv ca pe langa pretul pe care il dau traducatorului am de achitat salarii, lumina, intretinere, chirie, internet, taxe la stat, impozite si taxe pe salarii, hartie, toner si lista poate continua, iar la sfarsitul lunii cand trag linie nu ies atat de bine pe cat se considera atunci cand vezi situatia din postura de freelancer.